Skånska landstinget i Lund
Besöksupplevelse
• Arendala tingsplats
• Stortorget i Lund
• Lerbäckshög
Se också
Skånska landstinget
och Lundarätten
Från slutet av vikingatiden och under hela medeltiden samlades de fria männen i det danska
riket till landsting i de olika landsdelarna. Det skånska landstinget, eller "Skåninge
landsting" som det kallades, hölls i Lund under de nästan 700 år som Lund var en del av
Danmark.
Den här besöksguiden består av flera delar som visar vägen till de olika tingsplatserna och berättar om några händelser som har utspelat sig där. Man kan besöka tingsplatserna genom att cykla till dem. Börja gärna med att först läsa mer om skånska landstinget och Lundarätten och den här sidan.
Tingsplatserna för Skånska landstinget
Tre olika platser har använts som tingsplats för skånska landstinget. Under de första 200 åren hölls landstinget på Arendala tingsplats, men omkring 1180 flyttades landstingets möten in till Lund där det troligen hölls på stadens torg, det som numera är Stortorget i Lund. Snart utvecklades dock landstingets möten till festliga sammankomster där mat, dryck och umgänge allt mer överskuggade de rättsliga förhandlingarna. Landstinget flyttades därför ut ur Lund igen efter en kort tid och hölls vid Lerbäckshög norr om Lund fram till i början av 1600-talet. De sista skånska landstingen hölls i Lunds rådhus, ett hus som inte finns kvar längre.
Det finns inget på platserna som använts som tingsplats, som skyltar eller liknande som berättar om den historia som har utspelat sig där, men med tanke på deras historiska betydelse kan det ändå vara intressant att besöka platserna.
De sista landstingsmötena i Lund
I början av 1600-talet flyttades skånska landstinget till Lunds rådhus som då sannolikt fanns på norra sidan av det nuvarande Stortorget. Innan 1600-talet fanns rådhuset på platsen där Kungsgårdskyrkan Sankt Clemens funnits tidigare, i korsningen mellan Klostergatan och stora Gråbrödersgatan. Den kyrkan skänktes 1541 efter reformationen av kronan till stadens råd för att användas till ett rådhus som byggdes på den nedrivna kyrkans murar. Det var dock en provisorisk lösning. De arkeologiska undersökningarna av kyrkan beskriver rådhusbyggnaden som något som mer gav intryck av en magasinslokal.
Kung Fredrik II gav 1586 stadens borgare befrielse från tre år av stadsskatt för att finansiera bygget av ett nytt rådhus. Det byggdes då i norra änden av Stortorget, intill den nuvarande Kyrkogatan. Det rådhuset brändes ner den 11 augusti 1678 när danska styrkor attackerade Lund under skånska kriget. Det har legat flera rådhus, både tidigare under medeltiden och även senare, på den platsen, och det sista rådhuset där revs 1913.
Under de sista decennierna som Lund och Skåne var en del av Danmark hade landsdomaren Helgonagården som sitt residens. Det bestod vid den tiden av klosterbyggnaderna från Allhelgonaklostret på Helgonabacken. Skånska landstinget fortsatte att hållas i Lund även en tid efter att Skåne övergått till att tillhöra Sverige 1658, men den 19 juli 1683 hölls det sista landstinget i rådhuset i Lund. Därefter avskaffades skånska landstinget. Skånska landstingets arkiv har till största delen gått förlorat. Det finns bara handlingar bevarat för tiden 1654–1683, som förvaras på Landsarkivet i Lund.