× [Bild]

Arendala tingsplats

Besöksupplevelse Skånska landstinget
Arendala tingsplats
Cykelutflykt
ca. 2 timmar
13 km t/r
högupplöst karta
GPX-fil (vägvisning)
Hardeberga kyrka
ca. 400 meter
Se också
Det vikingatida Lund
Från slutet av vikingatiden och under hela medeltiden samlades de fria männen i det danska riket till landsting i de olika landsdelarna. Platsen högst uppe på höjden vid Arendala med milsvid utsikt över det omgivande landskapet, drygt fem km från Lund, blev då tingsplats för skånska landstinget, eller "Skåninge landsting" som det kallades.

Det är inte känt när det började hållas ting på Arendala tingsplats, men det kan ha varit redan under kung Harald Blåtands tid, och kanske så tidigt som år 964, men troligen först från någon gång under 970- eller 980-talet. Arendala var tingsplats för skånska landstinget till omkring år 1180 då landstinget flyttade in till Lund. I Lund hölls troligen landstinget på stadens torg, det som numera är Stortorget i Lund. Snart utvecklades dock landstingets möten till festliga sammankomster där mat, dryck och umgänge alltmer överskuggade de rättsliga förhandlingarna. Landstinget flyttades därför ut ur Lund igen efter en kort tid och hölls vid Lerbäckshög norr om Lund fram till i början av 1600-talet.

Den här besöksguiden visar vägen till Arendala tingsplats och berättar om några av de kända händelser som har utspelat sig där.

Arendala tingsplats öster om Lund

Vägvisning till Arendala tingsplats

Det tar ca. 30-45 minuter att cykla till Arendala tingsplats (1) från Lund, och vi rekommenderar att man cyklar samma väg tillbaka. I kartan nedan ser man vilken väg man ska cykla från Lund, och kartan finns också som högupplöst bild.

Det är först 4 km asfalterad cykelväg och sedan 2,5 km grusväg som går bra att cykla på, men man behöver ha bra däck på cykeln. Det är kraftig uppförsbacke omkring 700 meter i slutet av cykelvägen.

Vid Hardeberga kyrka (2) finns en toalett som även är anpassad för rörelsehindrade.

Den som vill ta sig till Arendala tingsplats med bil kan parkera utanför Hardeberga kyrka och sedan gå ca. 400 meter därifrån till tingsplatsen.

Karta med vägvisning för cykel till Arendala tingsplats öster om Lund

Arendala tingsplats idag

Arendala tingsplats fanns högst uppe på höjden vid Arendala öster om Lund, numera finns det ett vindkraftverk där.

Höjden öster om Lund som var platsen för Arendala tingsplats Höjden med vindkraftverket vid Arendala öster om Lund där Arendala tingsplats fanns från 900-talet till 1100-talet.

Det finns inget annat på platsen än vindkraftverket och ingen information om att det varit Arendala tingsplats. Det är just bara platsens historiska betydelse som gör det till en så intressant plats.

Platsen uppe på höjden öster om Lund som var Arendala tingsplats. Platsen uppe på höjden som var Arendala tingsplats.

Om det är klart väder är det milsvid utsikt över det omgivande landskapet och då kan man skymta det 190 meter höga Turning Torso i Malmö och Öresundsbron.

Utsikt mot Turning Torso i Malmö och Öresundsbron från Arendala tingsplats öster om Lund Turning Torso i Malmö och Öresundsbron från Arendala tingsplats.

Händelser på Arendala tingsplats

I brist på skriftliga källor finns det inte mycket information om det som avhandlats på Arendala tingsplats. Det har dock hittats en ny skriftlig källa från slutet av 900-talet, en avskrift av "Gesta Wulinensis ecclesiae pontificum", vilket skulle kunna översättas med Wolinbiskoparnas historia, som nämner en händelse på Arendala tingsplats år 990. Det är det äldsta kända omnämnandet av Arendala tingsplats. Översättningen är dock ett pågående arbete, så kanske kommer kanske det mer informationen så småningom.

I krönikan nämns Arendala tingsplats omkring år 990 på ett sätt som tyder på att den var en etablerad tingsplats som var allmänt känd vid den tiden. Det tyder på att platsen måste etablerats som tingsplats tidigare än 990, kanske så tidigt som år 964, men troligen först från någon gång under 970- eller 980-talet. Omkring år 1180 flyttade landstinget in till Lund, där det troligen hölls på stadens torg, det som numera är Stortorget. Torget var då fortfarande täckt av en träbroläggning av ek sedan början av 1100-talet.

Konflikten med ättlingarna till Björn Jarls släkt

År 990 hölls det förhandlingar på Arendala tingsplats för att avvärja ett anfall mot Lund. Toma och Kunar återvände året innan till Skåne efter att tjänstgjort för den östromerske kejsaren i Konstantinopel i 20 år. De var söner till en bror till Björn Jarl som hade varit härskare i sydöstra delen av Skåne tidigare. Toma och Kunar upptäckte att hela deras släkt, utom Björn Jarls sonson Torgisl, var döda och att släktens område hade tagits över av andra. Det var de händelserna som gjorde att Torgisl reste Lundagårdsstenen till minne av sina halvbröder, och i den besöksguiden kan man läsa mer utförligt om det som hände.

Harald Blåtand och Toke Gormsson som var lydkung över Skåne var redan döda vid den här tiden. I Lund härskade Tokes änka prinsessan Helga från Kiev, och inför hotet från Björn Jarls släkt kallade Helga dem till Arendala tingsplats. Fyra dagars förhandlingar på tingsplatsen ledde till en uppgörelse som innebar att Toma skulle styra över den sydöstra delen av Skåne medan Torgisl skulle gifta sig med Helga och styra över den sydvästra delen av Skåne. Svend Tveskæg skulle samtidigt fortsatt vara Danmarks kung.

Olof Haraldsson som Skånes kung

En händelse som utspelade sig på Arendala tingsplats i slutet av 1130-talet är att Olof Haraldsson, som var kusin till den dåvarande kungen Erik Lam, valdes till kung av stormännen i Skåne. Bakgrunden till den konflikten var stridigheter om tronen som följde efter slaget vid Foteviken den 4 juni 1134. Vid det slaget besegrade Erik Emune den dåvarande kungen Niels Svendsen, som var hans farbror. Kungen flydde till Slesvig där han mördades av stadens borgerskap den 25 juni 1134. Erik Emune som tog över tronen mördades själv tre år senare, den 17 september 1137 på tinget vid Ribe på Jylland. Erik Emunes systerson Erik Lam valdes då som ny kung, men hans kusin Olof Haraldson, som hade sin maktbas i Skåne, gjorde också anspråk på kronan. Olof Haraldson valdes alltså som ny kung vid landstinget i Arendala.

Ärkebiskop Eskil i Lund, som var trogen kung Erik Lam, tog med hjälp av Lundaborna strid mot Olof Haraldsson. Olof Haraldsson slog ner allt motstånd och etablerade sig som herre över Lund och lät prägla mynt med sitt namn. Kung Erik Lam tog då strid mot Olof Haraldsson och besegrade honom 1142 i slaget vid Tjuteå i västra Skåne, där Olof Haraldsson stupade.